Historik

Växjö konståkningsklubb grundades 2 oktober 1970 och har sedan dess utvecklats till en klubb med både bredd och elitinriktning.

Under åren har klubben haft flera framgångar med bl.a. åkare som representerat föreningen på SM och i Elitserien, genomfört ett stort antal uppskattade isshower samt arrangerat många tävlingar.

1970-talet präglades av en entusiastisk anda där Växjö konståkningsklubb blev en allt mer framträdande klubb i Småland. Det var tack vare åkaren Christina Magnusson och hennes föräldrar Margareta och Sven Magnusson, som klubben 1972 knöt en kontakt med Sveriges då mest framgångsrika tränare Alexandra "Sassa" Gola som under en längre tid pendlade till Växjö för att hjälpa våra åkare.

Under 1980-talet såg klubben sin första nationella "stjärna", Anette Skogström. Under åren 1988-89 var hon landslagsåkare och placerade sig bland de 5 bästa vid SM 1987-88. Dessutom utvecklades idéen om att arrangera en isshow och i mars 1987 satte föreningen upp Jorden runt på 90 minuter som sedan följdes av Broadway Café (1988) och Artitstgalleri (1989).

90-talet inleddes med framgångar på DM och bra placeringar på nationella tävlingar. Duktiga åkare var bland annat Ulrika Svensson och Annika Löwenadler. Samtidig arrangerades ett antal isshower. 1992 stod Växjö också för första gången värd för Svenska mästerskapen.

Under 2000-talet har föreningen växt ytterligare och flera lovande åkare har utvecklats och representerat Växjö i både Elitserien och på SM. Lina Sköldberg har under flera år deltagit i Elitserien och representerat klubben på flera SM. Albin Boudrée, vår första framgångsrika manliga åkare, har också gjort ett antal SM-starter och står för klubbens bästa SM-placering med sitt brons på USM 2008. Numera har klubben ett sextiotal tävlingsåkare, en expanderande konståkningsskola och en stor skridskoskola.